Anunţul de participare pentru achiziţionarea autoturismelor blindate a fost publicat marţi pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Blindatul uşor pe care intenţionează Armata Română să-l cumpere este un autovehicul de luptă şi de transport pe roţi destinat Forţelor Terestre, precum şi altor structuri de suport.
Maşina, aşa cum este descrisă în caietul de sarcini, trebuie să permită executarea de misiuni independente în condiţii de izolare şi în medii ostile şi să asigure transportul pe distanţe scurte, medii sau lungi a trupelor şi echipamentelor militare în condiţii optime, pe teritoriul naţional sau în teatrele de operaţii externe.
Specialiştii Romtehnica estimează că maşina pe care o vor cumpăra va rula pe asfalt sau beton aproximativ 30 la sută din timp, pe şosea cu macadam, pietruită sau drum de ţară uscat – 30 la sută. Maşina pe care o caută Armata va rula aproximativ 40 la sută din durata de viaţă pe teren deformabil, în afara drumurilor amenajate, se mai arată în caietul de sarcini.
Viteza atinsă de autoturismul blindat trebuie să fie de minim 100 km/oră. Vehiculul trebuie să accelereze, la plecarea de pe loc, până la 50 km/h în 18 secunde şi până la 80 km/h în 36 de secunde.
Militarii cer, de asemenea, o maşină cu autonomie a rezervorului pe drum asfaltat de minim 400 de kilometri la viteză de croazieră.
Autoturismul trebuie să urce pe pante longitudinale având înclinarea de minim 30 grade, să poată transporta o sarcină utilă de minim 1,3 tone, iar masa proprie a vehiculului nu trebuie să depăşească 7,5 tone. De asemenea, una dintre cerinţe este ca vehiculul să transporte o remorcă de minim 1,5 tone.
Motorul pentru această maşină ce va intra în dotarea armatei va fi diesel, dar el trebuie să funcţioneze şi pe combustibil de aviaţie tip kerosen, fără a-i fi afectate performanţele. Nivelul minim de poluare acceptat este în standardul Euro 5. Cutia de viteze trebuie să fie automată, iar tracţiunea integrală.
O altă cerinţă este ca evacuarea gazelor să fie ecranată termic pentru reducerea amprentei termice a autoturismului şi astfel maşina să fie mai greu de detectat.
Furnizorul care va câştiga licitaţia va avea obligaţia de a livra la fiecare 40 de maşini câte un set de testare şi diagnosticare, dar şi dispozitivele şi sculele necesare executării activităţilor de mentenanţă de nivel intermediar, fără obligaţii de plată suplimentară.
Blindatul pe care îl va achiziţiona armata va putea transporta minim patru persoane, dar şi o serie de echipamente militare. De altfel, furnizorul va asigura suport şi spaţiu în interiorul vehiculului pentru fixarea şi transportul blocului de apărare al sistemului de rachete antitanc Spike long-range portabil, iar în interior trebuie să existe spaţiu pentru două rachete antitanc cu manşon protector. Blindatul trebuie să confere spaţiu în interior pentru transportul armamentului individual al membrilor echipajului şi al armelor de asalt.
Licitaţia a fost publicată pe SEAP pe 20 septembrie, iar termenul-limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 21 octombrie 2016, ora 10.00. Valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA este de 367.372.748,6 lei.